Türk Animeciler
ANİMECİLER 'E HOŞ GELDİNİZ
Anime nedir Eamq8h
Sitemizden yararlanmak için kayıt olunuz yada üye girişi yapınız

Join the forum, it's quick and easy

Türk Animeciler
ANİMECİLER 'E HOŞ GELDİNİZ
Anime nedir Eamq8h
Sitemizden yararlanmak için kayıt olunuz yada üye girişi yapınız
Türk Animeciler
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Anime nedir

2 posters

Aşağa gitmek

Anime nedir Empty Anime nedir

Mesaj tarafından shanks Çarş. Şub. 24, 2010 12:09 pm

Osamu Tezuka, Japonya'da çağdaş animenin öncüsü olarak kabul edilir. Genç yaşta 8 mm'lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış ve bu animasyonlarında Walt Disney ve Max Fleischer'ın eserlerinden ilham almıştır. Onun izinden yürüyen sanatçıların yapıtlarıyla anime adı verilen yeni bir stil ortaya çıkmıştır.

Anime tarihi 20'inci yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlamıştır.

Bu dönemde Japonya'da filmlere alternatif bir hikâye anlatımı sunabilen animasyon oldukça popüler olmuştur. Amerika'da filmler ve şovlar için oldukça büyük bütçeler mevcut iken, Japonya'da küçük bir piyasayı ve bütçe, yer, ve aktörlük eksikliklerini de taşıyordu. Batılı aktörlere benzeyen aktörlerin bulunmaması Avrupa, Amerika ve fantezi dünyalarında Asyalı oyuncuların varolmasını imkânsız kılıyordu. Animasyonun değişik kullanımları Japonlar'a benzemeyen karakterler ve yerlerin yaratılmasına sebep vermiştir.

1970'li yıllarda manga çizimleri büyük bir ilgi çekmiştir. Bu çizimlerin büyük bir çoğunluğu da animasyonlarda kullanılmıştır; özellikle Osamu Tezuka bir efsane ve "Manga'nın Tanrısı" haline gelmiştir. Eserlerinin ve diğer tasarımcıların da etkisiyle, anime günümüzdeki sanatın mutlak karakteristiklerini ve türlerini yaratmıştır. Mecha tarzı Tezuka tarafından şekil almış, Go Nagai ve diğerleri de geliştirmiştir. Yoşiyuki Tomino'nun katkısıyla da bir devrim gerçekleşmiştir. Gundam ve Macross gibi mecha animeleri 80ler'in klasikleri arasına girmiştir ve mecha türü anime günümüzde hala Japonya'da ve dünyada popülerdir. 1980ler'de anime Japonya'da ana görüş haline gelmiştir ve büyük bir üretime geçmiştir. Bununla beraber manga da popülaritesini Japonya'da ve dünyada zirveye taşımıştır. 1990lar'ın ortasında ve sonunda, ayrıca 2000ler'de anime tüm ülkelerde popüler olmuştur.
Diğer çizgi filmlerden farkı

Animeler normalde insanların anladığı şekilde çizgi filmler değillerdir. Çizgi film denilince insanların ilk aklına gelen Tweety, Scooby Doo gibi çocuklara hitap eden animasyonlardır. Animeler ise her yaştan insan için yapılır ve gerçek hayatta olan veya olmayan hemen her şey onun konusu olabilir. Çizimleri çok farklı ve etkileyicidir. Hatta Japonya'da Prime Time denilen izlenme aralığına konan milyonlarca kişinin izlediği animeler de bulunmaktadır.
Görsel özellikler
Büyük gözler ve uzun bacaklar: Animelerin karakteristik özelliği

Bazı animelerde karakterlerin büyük gözleri, uzun bacakları vardır. Bunu Japonlar'ın kısa boylu ve çekik gözlü olmalarının yarattığı bir komplekse bağlayarak açıklayanlar vardır ancak bu açıklama çizimlerin kökeninde batılı örnekler olduğunun bilinmemesinden kaynaklanır. İlk Walt Disney çizgi filmlerindeki karakterlerin büyük gözleri ve uzun bacakları vardı (Bambi vb.). Bu çizim tarzı bugün bazı batı animasyonlarında hala kullanılmaktadır. Örnek olarak Show TV ve TRT'de yayınlanmış olan Genç Pocahontas'ı ve İngiltere'de yapılmış olan Genç Robin Hood'u gosterebiliriz. Bu çizgi filmlerde de büyük gözleri, uzun bacakları olan karakterler kullanılmıştır ama bunlar anime değildir.

Walt Disney'den etkilenen Osamu Tezuka'nın yapmış olduğu animeler Disney'in bu tür çizimlerini kullanmışlardır ve bu uygulama bazı animelerde bugün de sürmektedir. Yani bu çizimlerin kökeni Japonların kısa olması değil, Walt Disney'in etkisidir. Bütün animelerde uzun bacak ve büyük göz kullanılmaz. Türkiye'de genelde sadece bu tür de olan animeler yayınlandığı için bu konuda bilgisi olmayan insanlar böyle sanmaktadır.

Japonlar'ın boy-göz takıntıları nedeniyle böyle şeyler yaptıklarına dönük inanç tamamen bir Aristo Mantığı'nın bir çıkarımıdır. Yani "biber acıdır, hayat da acıdır, demek ki hayat biberdir" gibi bir önermedir. Bu konuda doğru ve gerçek yorumlar yapabilmek için derin bir tarih ve psikoloji bilgisine ihtiyaç vardır. Uzakdoğu insanında böyle bir takıntı olduğu yadsınamaz. Japonya'da çoğu genç kız uzun topuklu ayakkabı giyer. Ama unutulmaması gereken bir şey varsa bunun sadece uzakdoğuya özgü bir takıntı olmadığıdır. Bu takıntı az veya çok yeryüzündeki bütün ülkelerde, bütün ırklarda vardır. Ama animelerde sadece büyük gözler uzun bacaklar değildir göze çarpan, çoğunluğunda bizim normal hayata verdiğimiz tepkiler mimikler ve jestler daha fazla abartılı bir görsellikle ifade edilir.
Dünya animasyonundaki yeri

Türkiye'de bilinmemesine karşın birçok anime dünya çapında hayranlıkla izlenmekte ve değişik ülkelerdeki birçok saygın festivalde ödüller kazanmaktadır.

İlk renkli anime sinema filmi olan 1958 yapımı The White Snake Enchantress'ın Venedik, Meksika ve Berlin festivallerinde ödüller kazanmasının ardından dünya çapında söz sahibi olmaya başlayan animeler, uluslararası yarışmalardaki bu başarılarını her yıl daha da arttırarak sürdürmektedirler.

Anime'nin başarısına doğal olarak batılı animasyon şirketleri de kayıtsız kalmamaktadır. Uzun süredir batılı şirketlerle ortaklaşa birçok proje yapılmaktadır ve sonuçta ortaya mükemmel animeler çıkmaktadır. Buna Fransız-Japon ortak yapımı olan Mysterious Cities of Gold (Türkiye'de bilinen ismiyle Güneşin Oğlu Esteban) gibi birçok örnek sayılabilir. Ayrıca, batı animasyonun temsilciliğini yapan Disney de artık animelerin başarısını açıkca kabul etmektedir.

Bu nedenle, 1996 yılında yapılan Disney-Tokuma anlaşmasıyla Disney, Japon animasyonunun en büyük temsilcisi olan Studio Ghibli'nin anime filmlerinin dünya çapında dağıtımını ve pazarlanmasını üstlenmiştir. Ayrıca Disney, Studio Ghibli'nin hazırladığı anime filmlerinin üretim masraflarının bir kısmını karşılayarak bu filmlere yatırım yapmaya başlamıştır. Mesela Studio Ghibli'nin Tonari no Yamada-kun (My Neighbours the Yamadas) adlı filminin 2.4 milyar yen tutan üretim maliyetinin %10'u Disney tarafından ödenmiştir. Ayrıca Disney, anlaşma uyarınca dağıtımını üstlendiği Studio Ghibli filmlerinden olan Princess Mononoke'nin İngilizce dublajı için 2.4 milyon dolar harcayarak animelere verdiği önemi bir kez daha vurgulamıştır.


Fan Art:
Anime karakterlerinin ve resimlerinin hayranları(fanları)tarafından çizilen resim çalışmalarıdır.




Fan Fiction

Anime serileri hakkında fanların kendi yazdığı öyküler anlamına gelir. Animede beğenmediği ya da hoşuna gitmeyen her şeyi değiştirebilir veya tamamen kendine ait olan bir öykü yazabilir.





Fan Sub:
Anime serilerine veya filimlerine, Fan Sub grupları tarafından çevirisi yapılarak, özel font, stil ve karaoke gibi özellikler eklenmiş, çoğunlukla videoya gömülmüş olan altyazılara verilen addır.





Cosplay

Beğenilen anime Karakterlerinin kostümler ile hayata geçirilmesidir.




Bazı popüler anime/manga seriler

* 3x3 Eyes
* Acturus
* Agent Aika
* Ah! Tanrıçam
* Air
* Air Gear
* Aishiteruze Baby
* Akira
* Alichino
* Alice Academy
* Angel Sanctuary
* Angelic Layer
* Angelic Serenade
* Appleseed
* Aquarian Age
* Argento Soma
* Arjuna
* Ay Savaşçısı
* Ayashi no Ceres
* Azumanga Daioh
* Bakuretsu Hunters
* Bakugan
* Basilisk
* Battle Angel Alita
* Beyblade
* B-Daman
* Black Cat
* Blame!
* Black Blood Brothers
* Bleach
* Blood+
* Boogiepop Phantom
* Burn Up W
* Kaptan Tsubasa
* Card Captor Sakura
* Catgirl Nuku Nuku
* Chibi Vampire
* Chobits
* Clover
* Code Geass



* Cowboy Bebop
* Crystal Chronicles
* Death Note
* Detective Conan
* Devil Hunter Yohko
* Devil May Cry
* Digi Charat
* Digimon
* DNAngel
* Dragonball
* Dual
* El Hazard
* Elfen Lied
* Eureka Seven
* Eternal Sabbath
* Excel Saga
* Eyeshield 21
* Fate/Stay Night
* Fruits Basket
* Fushigi Yuugi
* Fullmetal Alchemist
* Full Moon wo Sagashite
* Gantz
* Gedo Senki
* Genshiken
* Ghost in the Shell
* Great Teacher Onizuka
* Gundam SEED
* Gungrave
* Gunslinger Girl
* Hellsing
* Inu-Yasha
* Kaleido Star
* Kamikaze Kaitou Jeanne
* Kimagure Orange Road
* Lady Georgie
* Lady Lady
* Lady Oscar
* Legend Of The Galactic Heroes
* Love Hina
* Macross
* Magic Knight Rayearth
* Naruto



* Neon Genesis Evangelion
* One Piece
* Prince Of Tennis
* Pokémon
* Revolutionary Girl Utena
* Robotech
* Rurouni Kenshin
* Rosario + Vampire
* Sailor Moon
* Saiyuki
* Sakura Wars
* Samurai Champloo
* Samurai Deeper Kyo
* Samurai Jack
* Shakugan no Shana
* Slayers
* Soul Hunter
* Spirited Away
* School Days
* Slam Dunk
* Şaman Kral
* Tenjoo Tenge
* To Love Ru
* Transformers
* Trigun
* Trinity Blood
* Tsubasa: Reservoir Chronicles
* Vampire Hunter D
* Vampire Knight
* Vampire Princess Miyu
* Vision of Escaflowne
* Witch Hunter Robin
* Wolf's Rain
* Yohko
* You're Under Arrest
* Yu-Gi-Oh!
* Yu-Gi-Oh GX
* yu-gi-oh 5ds
* Yuu Yuu Hakusho
* Vexille
* Kinnikuman

Kaynak: vikipedi
shanks
shanks
KAPTAN
KAPTAN

Mesaj Sayısı : 160

Anime
Attack:
Anime nedir Imgleft180/200Anime nedir Emptybarbleue  (180/200)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anime nedir Empty Geri: Anime nedir

Mesaj tarafından redhairshanks C.tesi Mart 06, 2010 5:07 am

ellerine sağlık admin yeni yeni şeyler öğrendik Smile
redhairshanks
redhairshanks
ANİMECİ
ANİMECİ

Mesaj Sayısı : 94

Anime
Attack:
Anime nedir Imgleft70/200Anime nedir Emptybarbleue  (70/200)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz